Pro Surfer Mike Luff about Arch Method and neurobased treatment.

Under Beauty and Health Scandinavia i Oslo, Telenor Arena, mötte vi Surfaren och snowboard utövaren Mike Luff. Mike är en elitsatsande surfare med rötterna i Australien, liksom de flesta elitidrottare sliter han med skadehistorik och kompensationer från desamma... Läs historien om Mike, och vad han upplevde nedan...

Under Beauty and Health Scandinavia i Oslo, Telenor Arena, mötte vi Surfaren och snowboard utövaren Mike Luff. Mike är en elitsatsande surfare med rötterna i Australien, liksom de flesta elitidrottare sliter han med skadehistorik och kompensationer från desamma… Läs historien om Mike, och vad han upplevde nedan…

Sanna sammanfattar behandlingen och analysen:

“Jag började att observera hans kropp i stående, hur den såg ut vad gäller tiltning, rotationer, positioner för att få en överblick på hur kvalitén på hans input är. Om kvalitén är dålig på dem ”sinnen/satelliter” som hjärnan använder så syns det direkt i hans kropp. Det visade sig att han var både roterad, tiltad och hade bäckenet i fel position. Och som jag direkt kunde se, en obalans i vestibularkanalerna. 

Sen bad jag honom känna sin kropp och tala om vad han upplevde. En elitidrottare har bra kroppsmedvetenhet o koll på sin kropp, vilket Mike oxå hade. Han kunde tydligt känna sina rotationer, stelhet, tiltningar och felplaceringar. Sen utförde jag ett antal tester: rörlighet/range of motion, balans, muskeltest etc för att tydligt se hans problematik och oxå vilka kompensationer han fick när han utförde testerna. Med tanke på tidigare historia vad gäller skador och det som idag är primärt vad som stör honom, skuldror och axlar framförallt på vä, så tog jag med det i beräkningen över vart jag började. 

Jag började med att stärka upp den horisontala balanskanalen på vä sida för den var primär i obalans men jag kunde se att alla egentligen behöver stärkas upp, så han fick med sig hem hur han ska göra det och hur testa ut. Han berättade att när han har mössa, hjälm i glasögon vid snowboarding så har han jättedålig balans och åker helst utan – ja det var vad jag såg innan han sa det!

Sen gick jag till motsatta led/opposing joint till axlar/skuldror för att få bättre funktion ( behandlar alltid motsatta led först för att ta ner ev hotbilder i first Brain) det visade sig att han var ganska “ur funktion” där, och det var bäckenet och höftleder. Han hade mkt dålig ”karta” öv området. Då säger han att han har fått påbackning på det som att han är lat o inte går tillräckligt långt ner i knäna vid surfing, medans jag ganska snabbt ser varför. Han får neurobaserade övningar, noga uttestade för det, och vi båda  ser hur hans rotationer i överkroppen släpper. Han får några fler övningar för det proprioceptiva systemet så att nervsystemet börjar rekrytera bättre och han märkte direkt skillnad i range of motion, styrka och fick bättre kontakt med både bäckenet, höfter, skuldror och axlar.
Vi jobbar även m antigravity tekniker och position på bäckenet som inte till hundra är placerat rätt för att hantera gravitationen, vilket påverkat att han har smärta i området nedanför skuldrorna där han kompenserat för dålig placering av ryggrad och bäcken.
När han väl vet och fått övningar hur han med dem förändrar rörelsemönster o reducerar smärta över tid då är det dags gör behandling som snabbare tar honom in i funktion. 

Jag gör en bas Percussor behandling på bäckenet som släpper på fasciala restriktioner så att nervsystemet jobbar bättre och kan släppa på kompensationer, vilket gör att bäckenet ”faller på plats” utan att manipulera och trycka till rätta. Jag behandlar även knän och fotleder o fotsula för att få så bra ”återställning” av fascian som möjligt. I varje led ska det finnas utrymme, det utrymme har en tendens, beroende på vad jag varit med om och hur mitt rörelsemönster är, att krympa/komprimeras. För att hjärnan via nervsystemet ska kunna skicka full kraft ut i ett område måste utrymmet finnas. Finns det inte så hindras kraften pga att hjärnan ”safe’ar” området och du har sämre styrka eller funktion.
Med neurobaserade små ”drills”/övningar återställs detta på en hundradels sekund henom rörelse. Med percussorn jobbar du direkt med mekanoreceptorerna som är receptorer/nervänden på nerven till hjärnan som direkt har som ansvar att ha koll på utrymmet i leden. Dessa sitter som mest runt leden därför kör man percussorn som bas alltid vid lederna. Samtidigt som fascian släpper sin vidhäftning och receptorerna får information att allt är som det ska förändras struktur direkt i form av att rotationer släpper, ett snett bäcken återställs och smärta direkt reduceras.
Mikes bäcken blev rakt direkt och rotationen gick tillbaka. Han har även problem med hjulbenthet, ganska mkt och efter behandling var det stor skillnad som han tydligt upplevde själv. Han märkte även stor skillnad på rörlighet i fotlederna.
Efter det behandlade jag hans skuldror och axlar med start vä sida (hans värsta sida)
Innan gjorde jag ett rörelsetest, han kunde som max röra armen till strax över axelled, och styrketest som var svagt m tydliga kompensationer på hö sida. Under behandling märks tydligt hur axeln faller ned och han påpekar själv hur tydligt det var och hur muskler efter ryggraden på hö sida släpper, trots att jag inte ens har behandlat det området. När jag gjort klar vä testar vi om och då får han upp armen ända till örat och är superstark utan smärta och han är helt chockad. Men påpekar lite snällt: ”du tar väl andra axeln oxå” för då är ju hö kvar i position och han är helt sned ? ”Självklart” sa jag. Efter att båda axlar o skuldrorna är körda är han helt rak och upplever en enorm förändring i sin kropp.
Det jag gjort är att köra percussorn utifrån var de fasciala vidhäftningarna sitter. Mkt framsida och fästen på baksidan.
Tyvärr hann jag aldrig med att behandla m laser.”

Mike Luff´s words, treated by Sanna Holmgren…

-“Being a surfer and a snowboarder my body has taken a beating. 9 breaks and a couple of serious dislocations so far! Sanna treated me over the course of a weekend on her trip to Oslo. She treated me with the (vibrating machine – forgot the name). After a grade 4 AC-Lux seperation I have had shoulder back and neck issues daily. My flexibility, posture and pain reduced after the first session and a week later I still feel the results now. Until I met Sanna I felt I had pretty good body awareness, however she found movements and neuro programming pathways that my body struggled to process. I am now working on hip movements – critical to my surfing. I already have less problems making some movements and simple tests allow me to measure and compare my balance before and after. I feel looser and yet more connected and stable. I cant wait to get back in the water next week and test the results. Sanne is a wizard, 100% recommend seeing her, whether you are an athlete or ordinary person, your body is the most important thing you will ever posses – look after it!”

Vi är alltid glada att kunna hjälpa ytterligare en elitidrottare i sin utveckling mot sina mål… Samma sak gäller för alla människor, vi har låsningar, kompensationer som skapar smärtor. Det är sällan tillräckligt eller effektiv nog att behandla endast ett smärtområde då det är symptom behandling, du bör fokusera på det som är orsaken roten. Vi har vår huvudklinik i Falun, där vi tar emot våra klienter. Vid specifika tillfällen, workshops, lag etc. finns möjligheten att vi “tar med oss” kliniken. Inom kort öppnar vi även upp för behandling i Oslo, mer om det senare…